Ajándékutalvány

Tandemugrás a fizika oldaláról nézve

jún 22, 2023 | Tandemugrás

A tandemugrás a lényegi része a szabadesés, ami a világnak talán csak egyszerű fizika, Neked viszont egy fantasztikus, semmihez sem hasonlítható élmény lesz!

Eldöntötted, hogy belevágsz a nagy kalandba és ugrasz egy jót velünk? Esetleg még csak fontolgatod, hogy egyszer majd kipróbálod, de addig is szeretnél többet megtudni arról, hogy mire is számíthatsz? Nos, akkor kezdjük mindjárt azzal, hogy a tandemugrás annál is sokkal izgalmasabb élmény lesz, mint amilyennek elképzeled. Ez nem reklámszöveg, hanem tapasztalat.

Az egészben a legjobb maga a szabadesés, amiről talán már sokat hallottál, ez lesz az a rész, ahol átéled a súlytalanságot és ezzel együtt a szabadság mámorát, miközben pontosan tudod, hogy teljes biztonságban vagy. Kívülről nézve azonban az egész nem több, mint zuhanás, és ha a fizika oldaláról nézzük meg a dolgot, valójában tényleg erről van szó.

A szabadesés lényegében az, amikor kezdősebesség nélkül egyszerűen csak zuhan valami, így annak mozgását semmi sem befolyásolja, csak a gravitáció. Ejtőernyőzés, illetve tandemugrás esetén fontos befolyásoló tényező a Föld légköréből adódó közegellenállás, de a gyorsulás alapvetően 9,81 méter per szekundum négyzet, ahogy azt egykor Te is megtanultad fizika órán.

Amikor a test eléri az úgynevezett kritikus sebességet, onnan már nincs tovább gyorsulás, de hogy pontosan hol van ez a pont, azt befolyásolja például az, hogy milyen pózban történik az ugrás. Amikor az ejtőernyősök hason zuhannak, a kritikus sebesség 180-210 kilométer per óránál van, fejen zuhanva viszont akár 500 kilométer per óra is lehet. Tandemugrásnál más körülmény is közbeszól, itt 250-350 kilométer per óránál érkezik el az a bizonyos pont.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen amikor elérkezik az idő, a pilóta nyitja az ernyőt, és onnantól minden szépen lelassul. Az elképesztő adrenalinbombát itt felváltja a csöndes szemlélődés, ereszkedés közben bőven lesz időd, hogy készíts néhány mentális fotót a gyönyörű látványról, ami eléd tárul, mi meg közben valós felvételeket készítünk rólad, ha úgy szeretnéd.

Nagyjából erre számíthatsz, de valójában nagyon nehéz szavakba önteni, hogy milyen a tandemugrás, úgyhogy a legjobb, ha inkább átéled. Várjuk a jelentkezésed!

FOGLALÁS MENETE:

Ha szeretnél időpontot egyeztetni tandemugrásra, akkor hívd a +36 70 608 7373-as telefonszámot. Elérhetőek vagyunk minden nap 8.00-20.00 óráig.

Foglaláshoz szükséges adatok:

Az ugró neve, életkora, magassága, testsúlya.
Több ugró esetén, természetesen mindenki adataira szükség van.
Kapcsolattartó személy neve, telefonszáma.
Milyen típusú ugrást szeretne (felvétel nélküli,kézikamerás,kézi+külső kamerás)
A foglalást érdemes minimum két héttel az ugrás tervezett időpontja előtt megtenni!

Alapvető feltételek:

Férfiak esetében 95 kg-ot meg nem haladó testsúly.
Hölgyek esetében 85 kg-ot meg nem haladó testsúly.
15 és 60 év közötti életkor.
megfelelő egészségi állapot
(a kizáró okokról bővebben a részletek menüpontban olvashatsz)

Bezárás
Powered by